flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги громадськості та ЗМІ

29 вересня 2023, 08:23

    Останнім часом в низці телеграм-каналів та в інших соціальних мережах з’явився ряд публікацій щодо судового засідання у справі про вбивство сімох осіб у травні 2020 року, на якому розглядалось клопотання прокурора про зміну запобіжного заходу обвинуваченому.
Поважаючи право кожного на свободу думки і слова, прес-служба суду звертається до громадськості та представників ЗМІ з проханням утриматись від розповсюдження недостовірної інформації та від безпідставного апелювання до начебто заздалегідь узгоджених, протизаконних та корупційних дій суду і суддів.
    В черговий раз наголошуємо, що відповідно до частини 1 статті 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку, і встановлено обвинувальним вироком суду. Натомість поширення інформації про судовий процес в такій формі, котра веде до формування у громадськості власної думки про винуватість чи невинуватість ще перед оголошенням судового рішення, може спричинити неповагу та недовіру до суду, що є неприпустимим у демократичному суспільстві.
    Богунський районний суд м. Житомира максимально сприятиме в питанні інформування громадськості про хід розгляду зазначеної резонансної справи, у тому числі й за допомогою ЗМІ, та поміж тим вважає за доцільне нагадати, що втручання в діяльність суду під час здійснення правосуддя в будь-якій формі з метою дискредитації суду або впливу на безсторонність суду забороняється і має наслідком відповідальність, установлену законом.