flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Від практиканта до державного службовця

27 лютого 2023, 14:27

      Практика в суді для студентів юридичних спеціальностей є гарною можливістю для них, як майбутніх правників, визначитись із професійною долею та сформувати враження про судову систему.

      У Богунському районному суді м. Житомира періодично проходять практику студенти вищих навчальних закладів як міста Житомира так і Одеси, Києва, Харкова, Львову. Це студенти: Поліського національного університету, Державного університету «Житомирська політехніка», Національної академії внутрішніх справ, Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого, Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Київського університету інтелектуальної власності і права НУ "Одеська юридична академія", Національного університету «Одеська юридична академія», Житомирського кооперативного фахового коледжу бізнесу та права, Житомирського торговельно-економічного фахового коледжу ДТЕУ та ін.

      Більшість сьогоднішніх працівників суду - це зазвичай колишні студенти-практиканти, які отримували свій перший практичний досвід у стінах Богунського районного суду м. Житомира.

      Ріст кар’єрними сходами надає можливість ознайомитись з роботою на кожній сходинці на кожній посаді. Деякі практиканти у минулому - це сьогоднішні судді, керівники відділів, помічники суддів, головні спеціалісти, секретарі судового засідання.

      Станом на сьогодні за період з початку 2022 року на роботу до суду на посади секретарів судових засідань, головних спеціалістів, судових розпорядників було прийнято близько 20 нових працівників, із них: 7 випускників Поліського національного університету, 6 - Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого, 3 - Житомирського торговельно-економічного фахового коледжу ДТЕУ, а також випускники Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Державного університету «Житомирська політехніка», Житомирського державного університету імені Івана Франка, Житомирського кооперативного фахового коледжу бізнесу та права.

      Керівництво суду та працівники апарату завжди розповідають студентам-правникам про тонкощі роботи в суді. Керівник апарату суду проводить бесіди та знайомить практикантів з діяльністю та структурою суду, про використання інформаційних технологій в суді, а саме: можливістю проведення судових засідань у режимі відеоконференції; можливістю відправки учасникам процесу процесуальних документів та судових повісток в електронному вигляді за допомогою підсистеми «Електронний суд», направлення повісток у вигляді SMS та ін. Керівник апарату суду розповідає, також, студентам і про особливості вступу на державну службу та вакантні посади в Богунському районному суді м. Житомира.

      Начальник відділу по роботі з архівними справами та документами проводить екскурсію для студентів у архіві суду. Розповідає про деякі особливості зберігання та знищення судових справ. Практиканти побачили як виглядають найстаріші справи, що зберігаються в архіві з 1945 року та справи, відібрані для знищення.

      Головні спеціалісти із «канцелярії суду» детально розповідають та показують на практиці  студентам про рух справ в суді від їх реєстрації до передачі в архів. На тестовій базі програми Д-3 показують як відбувається розподіл справ за допомогою автоматизованої системи документообігу суду.

      Спілкувався зі студентами також і начальник відділу інформаційної, аналітично-статистичної роботи та інформаційно-технічного забезпечення, який познайомив їх із веб-сторінкою Богунського районного суду м. Житомира на порталі «Судова влада» та сторінками суду в соціальних мережах Фейсбук. Наочно продемонстрував, як самостійно відстежити рух будь-якої справи на веб-сайті суду, в якому розділі на сайті знайти оголошення про вакантні посади та документи, що стануть у нагоді кандидатам при вступі на державну службу.  

      Про можливість проведення судових засідань у режимі відеоконференції розповідає та демонструє наочно старший судовий розпорядник. Студенти були присутні також у судому засіданні, яке проведено за допомогою відеоконференцзв`язку.

      За час проходження практики в Богунському районному суді м. Житомира хлопці та дівчата кожного дня виконують практичні завдання, що їм доручають працівники апарату суду, спілкуються із суддями, відвідують відкриті судові засідання, таким чином знайомляться із роботою суду.

     Сподіваємося, що досвід, набутий студентами під час практичного навчання, стане їм у майбутньому надійним підґрунттям для професійного зростання.