flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чи може бути застава в 2000 гривень?

22 жовтня 2019, 17:30

  До Богунського районного суду м. Житомира 17 жовтня 2019 року надійшло клопотання слідчого СВ Житомирського ВП ГУНП в Житомирській області про заміну запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту на запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

  Крім того, слідчий в клопотанні просив визначити заставу відповідно до ч. 5 ст. 182  КПК України.            

  Застава застосовується до  особи, підозрюваної чи обвинуваченої у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості, а саме  від одного до двадцяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить від 1921 грн. до 38 420 грн.

  У зв’язку з тим що розмір завданої шкоди потерпілій стороні становить 1500 ( одна тисяча п’ятсот ) грн., розмір застави визначений слідчим суддею з урахуванням завданих збитків, що відповідає вимогам чинного законодавства.

  Вважаємо за необхідне наголосити, що відповідно до норм КПК  слідчий суддя має право не визначати розмір застави  при обранні запобіжного заходу в вигляді тримання під вартою  лише у випадках:

1) щодо злочину, вчиненого із застосуванням насильства або погрозою його застосування;

2) щодо злочину, який спричинив загибель людини;

3) щодо особи, стосовно якої у цьому провадженні вже обирався запобіжний захід у вигляді застави, проте був порушений нею.

  А тому посилання на те, що суд обрав занадто незначний розмір застави, є невірною подачею інформації.

  Суд  звертає  увагу на необхідність перевірки інформації, яка оприлюднюється, недарма є приказка "сім разів відміряй, а один відріж", невірно подана інформація сприяє створенню негативного іміджу також і органу (особі), яка її поширює!