flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги громадськості та представників ЗМІ!!!!

22 лютого 2023, 10:00

До уваги громадськості та представників ЗМІ

                В мережі Інтернет розповсюджується інформація про те, що Богунським районним судом м. Житомира змінено запобіжний захід у виді тримання під вартою на домашній арешт до Захаренка А.П., який обвинувачується у вбивстві 7 осіб.
                 При цьому, авторами відповідних дописів нав’язується суспільна думка, що обвинуваченому має бути застосовано запобіжний захід виключно у виді тримання під вартою.
У зв’язку з викладеним, прес-служба Богунського районного суду м. Житомира вважає за необхідне надати відповідне роз’яснення.
            Відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини", суди при розгляді справ зобов’язані застосовувати практику Європейського суду з прав людини та основоположних свобод як джерело права, відповідно до якої саме на Державні органи покладається обов’язок фактичного виконання призначеної схеми лікування особи, що тримається під вартою.
             Ухвалою суду Захаренку А.П. змінено запобіжний захід з тримання під вартою на домашній арешт, зокрема у зв’язку з тим, що обвинувачений був госпіталізований з діагнозом «гострий інфаркт міокарда…» та потребував медикаментозного лікування, яке неможливо було забезпечити в умовах СІЗО, що підтверджувалось документально.
              При цьому, суд звертає увагу громадськості та представників ЗМІ, що відповідно до частини 1 статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.


             Таким чином, прес-служба Богунського районного суду м. Житомира переконливо звертається до представників громадськості та представників ЗМІ з вимогою у подальшому утримуватися від необ’єктивної та нефахової оцінки судових рішень та розповсюдження викривленої та неправдивої інформації про діяльність суду.