flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Довічне позбавлення волі за вбивство двох осіб

02 квітня 2024, 12:08

 

Як зазначається в матеріалах справи, події розгортались в 2021 році, особа Г., перебуваючи в стані наркотичного сп»яніння, перебуваючи на території одного з місцевих парків побачив раніше незнайомих йому жінку та чоловіка, які проводили свій час разом.   

У цей час у особи Г. виник умисел на незаконне заволодіння чужим майном.

Реалізуючи свій злочинний умисел, усвідомлюючи суспільну небезпеку своїх дій, Г. попрямував за жінкою, яку у цей час проводив додому чоловік. При цьому, бажаючи залишитись непоміченим, тримав певну дистанцію від них.

Дійшовши до будинку, у якому проживала жінка та дочекавшись моменту, коли незнайомий чоловік піде, переслідуючи корисливу мету, впевнившись у відсутності можливих свідків та очевидців, через певний проміжок часу прослідував до квартири.  Реалізуючи свій злочинний умисел особа Г. маючи при собі гумові рукавички та предмет з колюче-ріжучими властивостями, придатним заподіяти небезпечну для життя шкоду здоров`ю особи, через незамкнені вхідні двері, протиправно проник до приміщення вищевказаної квартири, де у той час в різних кімнатах відпочивала потерпіла та її малолітня донька.

Знаходячись у квартирі, особа Г. виявив золоті ювелірні вироби та ключі від транспортного засобу якими незаконно заволодів, поклавши до кишені свого одягу.

 В подальшому перебуваючи в кімнаті побачив сплячу жінку, використавши її безпорадний стан, особа Г. вчинив стосовно останньої дії сексуального характеру.

Продовжуючи свої протиправні дії, реалізуючи свій злочинний намір, направлений на заволодіння чужим майном шляхом розбійного нападу, особа Г. пішов до кухні, де взяв із стільниці ніж та попрямував до кімнати квартири, у якій в цей час спала малолітня особа С.  Підійшовши до дивана, розбудив дівчину і, демонструючи ніж, здійснив погрозу застосування насильства, злякавшись малолітня , вказала на шухляду шафи коридорі.

 Обвинувачений, залишивши ніж на коробці направився до вказаної шафи, а малолітня С. побоюючись за своє життя і здоров’я, з метою захисту від протиправних посягань нападника, взяла залишений ним ніж та нанесла кілька ударів по тілу нападника, внаслідок чого останній отримав легкі тілесні ушкодження.

В той час обвинувачений розуміючи суспільну небезпеку своїх дій, усвідомлюючи вік потерпілої, настання наслідків у вигляді смерті та бажаючи їх настання, переслідуючи корисливий мотив, з метою незаконного збагачення, вибив із рук малолітньої ножа та повалив її на підлогу кімнати. Після цього, затуляючи рукою рота, сів на неї зверху та наніс ножем їй численні різані рани, внаслідок чого від масивної крововтрати настала смерть.

У цей час, обвинувачений почув, що від крику малолітньої та метушні, у дальній кімнаті квартири прокинулась матір малолітної. Продовжуючи свої злочинні дії, направлені на реалізацію корисливого умислу, маючи на меті заволодіння матеріальними цінностями, виявленими у квартирі, відшукав у приміщенні квартири інший ніж, підбіг до жінки, яка в цей час сиділа на ліжку, та наніс їй цим ножем численні різані рани. Смерть жінки настала від масивної крововтрати, що виникла внаслідок отримання постраждалою множинних колото- різаних поранень.

Того ж дня, перебуваючи в тій же квартирі, діючи з метою знищення залишених на місці події слідів злочинів, у тому числі слідів його рук, залишених ним у квартирі, для запобігання можливості його викриття у вчиненні вказаного розбійного нападу та вбивства, вирішив знищити зазначену вище квартиру шляхом підпалу.

У подальшому, реалізуючи умисел на заволодіння транспортним засобом та використання його у власних цілях, а саме зникнення з місця злочину, обвинувачений вийшов з будинку у двір та сів за кермо автомобіля померлої та поїхав з місця вчинення злочинів.

 В подальшому поїхав у поле і шляхом підпалу знищив автомобіль.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений Г. вину у вчиненні кримінальних правопорушень визнав частково, наміру стежити за чоловіком та жінкою не мав, чому пішов у двір також пояснити не зміг. Зазначивши, що маючи значні проблеми з боргами, несплачені кредити, на погашення яких не знав де брати гроші, а тому вирішив ці кошти отримати злочинним шляхом.

Заперечив причетність до вбивства двох осіб. Визнав вину в частині заволодінням майном та автомобілем.

Вина обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень доведена безпосередньо дослідженими під час судового розгляду отриманими в законному порядку належними та допустимими доказами, а саме показами свідків та висновками судових експертиз.

 Обставин, що пом’якшують покарання обвинуваченого, судом не встановлено.

Суд врахував конкретні обставини вчиненого кримінального правопорушення, його наслідки, а саме цинізм та зухвалу поведінку, відсутність усвідомлення вчиненого та відсутність розкаяння, неготовність нести покарання, відсутність будь-яких проявів співчуття, жалю до потерпілих осіб, нехтування загальнолюдськими цінностями, в тому числі життям людини, намагання уникнути відповідальності шляхом втечі з місці події та переховування.

 

01.04.2024 оголошенно вирок та визнано особу Г. винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. ст.152 ч.1, 187 ч.4, 194 ч.2, 289 ч.3, 115 ч.2 п.1,2,6 КК України і призначити йому покарання за цими законами:

-за ст. 152 ч.1 КК України – 4 роки позбавлення волі;

-за ст.187 ч.4 КК України – 10 років позбавлення волі, з конфіскацією всього майна, яке належить на праві власності;

-за ст. 194 ч.2 КК України – 5 років позбавлення волі;

-за ст. 289 ч.3 КК України – 8 років позбавлення волі;

-за ст. 115 ч.2 п.п.1,2,6 КК України – довічне позбавлення волі, з конфіскацією всього майна, яке належить на праві власності.        

На підставі ч.1 ст. 70 КК України при сукупності кримінальних правопорушень визначити остаточне покарання шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим у вигляді - довічного позбавлення волі, з конфіскацією всього майна, яке належить на праві власності.

Також з обвинуваченого стягнуто на відшкодування матеріальної шкоди – 542966 (п’ятсот сорок дві тисячі дев’ятсот шістдесят шість) грн. 78 коп. та 5 000 000 ( п’ять мільйонів) грн. на відшкодування моральної шкоди.

Вирок суду не набрав законної сили та може бути оскаржений у встановленому законом порядку.

 

Пресслужба Богунського районного суду м.Житомира