flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЗАХИСТ ПРАВ ДІТЕЙ!

01 червня 2016, 10:08

 

 

 Один день щороку привертає увагу дорослих до проблем порятунку дітей від безлічі небезпек, які підстерігають їх у цьому прекрасному світі. Це – Міжнародний день захисту дітей.

 Міжнародний день захисту дітей відзначається 1 червня щороку, а встановлене це свято ще в листопаді 1949-го, ухвалою Ради Міжнародної демократичної федерації жінок. День цей покликаний привернути увагу світової спільноти до проблем охорони здоров’я дітей, боротьби з експлуатацією дитячої праці, прав дитини на освіту, дозвілля й захист від фізичного та психологічного насилля і багатьох інших. 

В Україні з 27 вересня 1991 року набула чинності Конвенція ООН про права дитини, згідно з якою держави, які цю конвенцію підписали, вживають усіх заходів щодо забезпечення захисту прав дитини, зокрема на життя, свободу думки і релігії, навчання та відпочинок тощо. Міжнародний день захисту дітей відзначається в Україні з 1998 року.

У державній політиці нинішньої України проблеми захисту підростаючого покоління мають пріоритетний напрям.

Забезпечення належного захисту прав дитини є складовою процесу європейської інтеграції України і всі країни, які сьогодні об’єднані в європейську співдружність, пройшли через серйозне реформування системи захисту прав дитини.

 

Адже діти - не тільки майбутнє України. Діти - сьогодення нашої держави. Саме тому діяльність із захисту прав дитини визначена Президентом України, як загальнодержавний пріоритет.

 

Виклики сьогодення вимагають перегляду процедур реалізації в Україні прав дитини, передбачених Конвенцією ООН про права дитини і чинним законодавством. До сьогодні в законодавстві практично відсутній принцип дотримання найвищих інтересів дитини, який є базовим у Конвенції ООН. Саме тому багато рішень виконавчої судової гілки влади протирічать інтересам дитини.

 

І захистити конкретну дитину можна тільки у співпраці - співпраці служб у справах дітей, органів освіти, охорони здоров’я, соціальної політики, правоохоронних органів.

У малечі не повинно бути нещасливого дитинства, і за це маємо відповідати ми, дорослі, тому турбота про дітей, захист їхніх прав повинен стати одним з найголовніших наших обов'язків.

 

ЩО Ж ПОТРІБНО ЗНАТИ ДОРОСЛИМ, НАСАМПЕРЕД, БАТЬКАМ, І ЧОМУ ТРЕБА НАВЧИТИ ДИТИНУ?

 

Базовим міжнародним документом, що визначає основні права та свободи дитини, є Конвенція ООН про права дитини.

    СТАТТІ КОНВЕНЦІЇ ПРО ПРАВА ДИТИНИ

(адаптований текст):

      "Всі права і свободи, вказані в Конвенції, належать кожній дитині, незалежно від раси, кольору шкіри, статі, мови і віросповідування." /ст.2/ 

 

"Кожна дитина має право на життя і здоровий розвиток." /стаття 6/ 

 

"Кожна дитина має право на ім'я." /стаття 7/

 

"Дитина має право на індивідуальність." /стаття 8/

 

"Ніхто не має права розлучати дитину з батьками." /стаття 9/

 

"Дитина має право вільно виражати свою думку." /стаття 13/

 

"Дитина має право на особисте життя, недоторканість житла, тайну кореспонденції."/стаття 16/

 

"Ніхто не має права кривдити іншу людину, принижувати її і жорстоко карати."/стаття І9/

 

"Дитина має право на користування сучасною охороною здоров"я. /стаття 24/

 

"Дитина має право на освіту." /статті 28-29/

 

"Кожна людина, і дитина теж, має право на відпочинок." /стаття 31/

 

"Ніхто не може зробити дитину рабом." /стаття 32 /

 

"Ніхто не повинен катувати, принижувати чи жорстоко наказувати дитину."  /стаття 37/

 

"Ніхто не має права посадити людину в тюрму, якщо вона не винна. Кожен має право на справедливий суд і дитина теж." /стаття 40 і стаття 11/    

 

Права дитини в Україні

 

В нашій країні не існує спеціального законодавства для неповнолітніх, і їх права виділені окремими статтями Конституції України, Сімейного, Цивіль­ного, Кримінального та Кримінально-Процесуального кодексів України, а також регулюються окремими зако­нами, такими як закони «Про охорону дитинства», «Про соціальну роботу з дітьми та молоддю», «Про попередження насильства в сім’ї».

 

Різні державні інституції та міністерства покликані відповідати за дотримання прав дитини в Україні. Багато зусиль також докладають громадські організації, які працюють на терені захисту прав дитини, щоб кожна дитина почувала себе захищеним законом повноцінним членом суспільства.

 

Хто і яким чином відстоює та захищає майнові і немайнові права дітей?

 

Правом відстоювати та захищати майнові і немайнові права дітей наділені, насамперед, батьки (усиновлювачі) та піклувальники. У випадку їх відсутності – посадові особи навчального закладу чи закладу охорони здоров’я, в якому проживає дитина, та органи опіки та піклування. 

 

У чому полягає обов'язок батьків на утримання дитини та як він виконується?

 

 Батьки повинні утримувати дитину до досягнення нею повноліття. 

 Способи виконання батьками обов'язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними. 

 За домовленістю між батьками дитини той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі.

 За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

 Порядок визначення розміру та стягнення аліментів на утримання дитини регулюється Сімейним та Цивільним кодексами України. 

           Крім сплати аліментів батьки зобов'язані брати участь участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо).

   

Хто є дитиною?

 

Відповідно до статті 6 Сімейного кодексу України, правовий   статус  дитини  має  особа  до  досягнення нею повноліття.   

Малолітньою   вважається   дитина до досягнення  нею  чотирнадцяти років. 

 Неповнолітньою вважається  дитина  у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

 

 

Якими правами наділена дитина у сім'ї?

 

Дитина для повного і гармонійного розвитку її особи необхідно зростати в сімейному оточені, в атмосфері щастя, любові і розуміння та має бути повністю підготовлена до самостійного життя в суспільстві.

 

Дитина повинна бути забезпечена можливістю здійснення її прав, які встановлені Конституцією України, Конвенцією про права дитини, Цивільним кодексом України, іншими правовими актами, визнаними в Україні.

 

То ж наявність необхідних знань про права дитини, а також  виконання батьками своїх безпосередніх обов’язків з утримання та виховання дітей, сприятиме належному захисту їх прав, і тоді маленькі громадяни виростуть достойними людьми й неодмінно стануть гордістю України.