flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація щодо розгляду кримінального провадження відносно Гасімова І.

06 лютого 2018, 18:02

На розгляді Богунського районного суду м. Житомира перебуває кримінальне провадження по обвинуваченню Гасімова Ібрагіма Аловсата Огли за ст. 115 ч. 1 КК України, яке за клопотанням прокурора здійснюється у спеціальному судовому провадженні (заочний розгляд кримінального провадження), оскільки обвинувачений перебуває у розшуку.  Справа розглядається колегіальним складом суду за участю прокурора, потерпілої, представника потерпілої,  захисника обвинуваченого.

З приводу подій, які відбулись 2 та 3 лютого 2018 року у приміщенні Богунського районного суду м. Житомира, повідомляємо наступне:

02.02.2018 року (дату було узгоджено учасниками провадження) в  судовому засіданні  повинні були досліджуватися докази причетності обвинуваченого до вчинення умисного вбивства. У визначений час в судове засідання з’явилися прокурор, потерпіла та її  представник,  захисник обвинуваченого.

Під час розгляду справи у спеціальному судовому провадженні ( за відсутності обвинуваченого)  інтереси обвинуваченого  представляє захисник. А у разі явки обвинуваченого в судове засідання, розгляд справи повинен відбуватися спочатку.

Оскільки Гасімов І.  не є громадянином України, він іноземець, а тому процесуальне законодавство передбачає необхідність обов’язкового залучення до участі у справі перекладача з метою забезпечення права обвинуваченого на захист.

 

Працівниками конвойної служби було доставлено в судове засідання обвинуваченого Гасімова І., який  був затриманий правоохоронними органами, проте про затримання вказаної особи суд, в порушення діючого законодавства, повідомлений не був. Також до суду не надходили і клопотання щодо затримання або обрання запобіжного заходу обвинуваченому, а тому на час розгляду справи участь перекладача не була і не могла бути забезпечена належним чином. З урахуванням таких обставин, розгляд справи було відкладено для залучення до участі у справі перекладача та визначено наступну дату розгляду судового засідання.

Незважаючи на це, представники правоохоронних органів за власної ініціативи, заздалегідь знаючи, що це неробочий день (субота) та що клопотань про обрання запобіжного заходу не подавалось, 3 лютого 2018 року доставили обвинуваченого до приміщення суду, скориставшись відсутністю належної охорони суду. Проте не забули залучити представників ЗМІ, які висвітлили цю подію як таку, що перешкоджає роботі правоохоронним органам у боротьбі зі злочинністю, при цьому представники ЗМІ виразили незацікавленість у спілкуванні із прес-службою суду, для висвітлення достовірної інформації по справі.