flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Запобіжний захід квартирному злодію - бажання та дійсність

26 жовтня 2018, 13:13

 

             25 жовтня начальником Житомирської обласної поліції всупереч принципу достовірності інформації та в порушення презумпції невинуватості  на власній сторінці у «Facebook» було розміщено недостовірну інформацію про те, що нібито суд відпустив крадія під заставу, який навряд чи з’явиться на виклик слідчого.

  

                                             

   

             Цього ж дня таку недостовірну та неперевірену інформацію було процитовано на деяких новинних інтернет-порталах.

 

 

            Вважаємо за необхідне роз’яснити громадськості, що відповідно до діючого законодавства суд діяв лише у межах та у спосіб, передбачений законом. Так, слідчий суддя при обранні запобіжного заходу у виді тримання під вартою за вчинення крадіжок не має права, а зобов’язаний визначити підозрюваному заставу та встановити її розмір не в довільній сумі, а в межах, передбачених ч. 5 ст. 182 КПК України.

            Що і було зроблено слідчим суддею Богунського районного суду м. Житомира про що постановлено відповідну ухвалу від 22.10.2018 року, а саме за поданням слідчою СВ Житомирського ВП ГУНП в Житомирській області підозрюваному обрано найбільш суворий вид запобіжного заходу, який існує, - тримання під вартою. При цьому судом також було враховано і ту обставину, що затриманий перебуває у розшуку згідно ухвали Личаківського районного суду м. Львова.

            Якщо сторона обвинувачення, так само як і сторона захисту, які відповідно до закону є рівними перед судом, не згідні з рішенням суду, їм надано право оскаржити ухвалу слідчого судді до апеляційної інстанції.

            Обов’язок вирішення питання пов’язаного з розшуком особи виходить за межі клопотання та покладено на правоохоронні органи, і саме цими органами мають бути вжиті заходи.

            Таким чином, висловлені начальником обласної поліції Вячеславом Печененком та підхоплені журналістами тези про те, що підозрювана особа була безпідставно звільнена судом під заставу, та що суд діяв всупереч вимог закону, є перекручуванням фактів та поширенням недостовірної інформації, намаганням вчинити тиск на представників судової влади та підірвати її авторитет.

            Богунський районний суд міста Житомира звертає увагу посадовців та представників ЗМІ, що поширення неправдивої та недостовірної інформації, нехтування правами та інтересами юридичних та фізичних осіб (а саме презумпції невинуватості), висловлювання необґрунтованих обвинувачень на адресу суду з метою дискредитації судової гілки влади можуть свідчити про недостатність професіоналізму, моральних якостей та правової культури.

            Велике прохання перед поширенням інформації про Богунський районний суд міста Житомира чи будь який інший суд України для перевірки її достовірності просимо журналістів обов’язково звертатися до працівників прес-служб судів.

 

Прес-служба суду