flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чому було обрано заставу чоловіку, який напав на поліцейську

04 квітня 2019, 16:50

 

            03 квітня в Богунському районному суді розглядалось клопотання слідчого СВ Житомирського ВП ГУНП в Житомирській області про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою громадянину К., який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 345 КК України ( умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу тілесних ушкоджень у зв'язку з виконанням цим працівником службових обов'язків), яке мало місце на виборчій дільниці 01 квітня 2019 року.

          Діючим КПК України передбачені види запобіжних заходів, які повинні забезпечити виконання покладених на особу процесуальних обов’язків, а також наявність певних ризиків ( ст. 177 КПК України), а сторона обвинувачення повинна довести суду (слідчому судді), який вид запобіжного заходу є найбільш доцільним по даній справі.

       

       Під час розгляду клопотання слідчим суддею було досліджено всі додані до клопотання матеріали, заслухано доводи прокурора, слідчого, пояснення підозрюваного та його захисника.

        Обираючи запобіжний захід по даній справі слідчий суддя на вимогу закону зобов’язаний був враховувати, що тримання під вартою може бути обрано до особи, яка не тільки вчинила злочин середньої тяжкості, а в послідуючому вчинила інший злочин, буде переховуватися та перешкоджати слідству.

        Але так, як обвинувачений К. не є раніше судимою особою, вперше вчинив кримінальне діяння, від слідства не переховувався та йому не перешкоджав, слідчий суддя, врахувавши тяжкість кримінального правопорушення, у скоєнні якого обвинувачують громадянина К., а також його вік, стан здоров’я, наявність у нього постійного місця проживання та реєстрації, постійного місця роботи, судом у відповідності до норм права ухвалено рішення про застосування запобіжного заходу  у вигляді застави, який полягає у внесенні коштів у грошовій одиниці України на спеціальний рахунок, з метою забезпечення виконання цією особою покладених на її обов’язків, під умовою звернення внесених коштів у доход держави в разі невиконання цих обов’язків - нез’явлення за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду без поважних причин чи не повідомлення про причини своєї неявки, або порушення інших покладених на нього при застосуванні запобіжного заходу обов’язків.