flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Слідчі судді Богунського районного суду м. Житомира відмовили в застосуванні запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою щодо осіб, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення на території іншої області

26 травня 2020, 12:22

 

 

     До слідчих суддів Богунського районного суду м. Житомира з Житомирського ВП ГУНП в Житомирській області надійшли клопотання про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою щодо групи осіб, які підозрюються у незаконному заволодінні транспортними засобами на території Житомирської та Запорізької областей.

      В ході розгляду клопотань про обрання запобіжних заходів слідчими суддями було встановлено, що клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою було подано до Богунського районного суду м. Житомира з порушенням правил територіальної підсудності, визначених ст. ст. 132, 184, 216, 218 КПК України.

   Підставою прийняття такого рішення стало те, що підозра вказаним особам була пред’явлена по епізоду незаконного заволодіння автомобілем на території міста Запоріжжя, кримінальне провадження за яким зареєстровано Дніпровським відділом поліції ГУНП в Запорізькій області, де і здійснюється досудове розслідування.

     Таким чином, клопотання про обрання запобіжного заходу щодо даної групи осіб  повинно було бути подано в межах кримінального провадження, досудове розслідування в якому здійснюється Дніпровським відділом поліції ГУНП в Запорізькій області, слідчому судді за місцем знаходження відповідного органу досудового розслідування.

     На підставі ст. 125 Конституції України та виходячи з усталеної практики Європейського суду з прав людини слідчий суддя вказав, що суд, котрий, відповідно до чинних положень національного права, не має повноважень судити підсудного, «не встановлений законом» у розумінні статті 6 § 1 (Richert проти Польщі, § 41; Jorgic проти Німеччини, § 64), а тому відмовив у задоволенні клопотання органу досудового розслідування.

     Застереження. Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

За повідомленням прес-служби суду